menu sluiten
hero image

HatchTech (De Klomp)

In-ovo geslachtsbepaling bij kuikens

Voor het produceren van consumptie-eieren worden er wereldwijd 6 miljard leghennen uitgebroed.
Wat veel mensen niet weten is dat naast deze 6 miljard leghennen ook 6 miljard haantjes worden geboren. Deze haantjes hebben geen economische waarde omdat haantjes geen eieren leggen en niet geschikt zijn voor vleesproductie. In de traditionele broedsector worden deze haantjes daarom tijdens hun eerste levensdag vernietigd. Kuikendoden vindt overal ter wereld plaats en stelt de maatschappij voor een ethisch dilemma. HatchTech heeft de afgelopen jaren een technische oplossing ontwikkeld waarmee kuikendoden kan worden voorkomen, namelijk In-ovo geslachtsbepaling.

In-ovo geslachtsbepaling is de verzamelnaam van een drietal machines waarmee het geslacht van een broedei bepaald kan worden en de vrouwelijke eieren worden uit gesorteerd.

  • Circuit: Robots en lasers verzamelen embryonale vloeistof uit eieren.
  • Teststation: Een PCR-laboratorium bepaalt het geslacht van het ei.
  • Sorter: Een machine scheidt de vrouwelijke van de mannelijke eieren. Mannelijke eieren worden verwerkt tot diervoeder.

Deze technologie voorkomt kuikendoden, verhoogt de efficiëntie van broederijen en draagt bij aan duurzaamheid door energie te besparen en kringlooplandbouw te ondersteunen. HatchTech wil hiermee niet alleen een ethische oplossing bieden, maar ook een economisch voordeel creëren voor de sector.

De belangrijkste drijfveer is de omvang van dit wereldwijde ethische dilemma. Kuikendoden is echt de schaduwkant van de pluimvee-industrie. HatchTech steekt zijn kop hiervoor niet in het zand en wil graag onderdeel zijn van de oplossing.

Daarnaast is deze innovatie typerend voor het DNA van HatchTech als bedrijf. Met een groot team van researchers en engineers zijn wij altijd bezig om de lat nog hoger te leggen. Wij gaan geen uitdaging uit de weg. Deze innovatie is daar een mooi voorbeeld van waarbij biologie, techniek en ondernemerschap mooi samen komen. We zijn trots op wat we als bedrijf hebben gepresteerd en willen dit graag aan jullie laten zien!

Sponsors

Logo FOV Logo Rabobank Logo Regio Foodvalley Logo Livinglab Logo Livinglab Logo Livinglab Logo valleibusiness Logo Mauritz Kazerne

Partners

Logo RCT

 

Logo PDR

 

Logo InnoConnect

 

Logo CHE

 

Logo VeluweVallei

Communicatie partner

Logo Van Munster Media