menu sluiten
hero image

Draad (Nijkerk)

OpenStad het open source platform voor digitale participatie

Alle inwoners van Nederland meer invloed en zeggenschap geven op wat er in hun stad of dorp gebeurt. Dat is de ambitie van het Nijkerkse internetbureau Draad. Met een team van 20 ontwerpers en ontwikkelaars werkt Draad sinds 2019 aan OpenStad: het open source platform voor digitale participatie.

Participatieplatform
Het platform bevat widgets die speciaal zijn ontwikkeld om inwoners op een interactieve manier te betrekken bij beleid en planvorming. Denk bijvoorbeeld aan een online stemtool, manieren om plannen in te sturen, een tool waarmee bewoners budget kunnen toewijzen aan plannen voor het gebied en een keuzewijzer voor bijvoorbeeld complexe openbare ruimteprojecten.

De impact van OpenStad
Draad ondersteunt en faciliteert meer dan 50 gemeenten, twee provincies en een aantal woningcorporaties in het gebruik van OpenStad om inwoners te betrekken met de slimme tools van OpenStad. Daarnaast heeft Draad een leidende rol in de doorontwikkeling van het Open Source platform. Met de deelnemende gemeenten, zoals Amsterdam, Den Haag, Zwolle en Haarlemmermeer en met  funding van de VNG en het Ministerie van Binnenlandse Zaken is het platform doorontwikkeld tot wat het nu is: een complete set aan tools, bruikbaar zijn voor allerlei participatietoepassingen.

Headless
De allernieuwste versie van OpenStad is headless. Dat maakt het mogelijk om de participatietools (net als een YouTube-video) te integreren in elke website of applicatie. Zo kunnen bewoners op een overheidswebsite direct participeren in beleid en projecten. Je hebt bijvoorbeeld net op denhaag.nl een nieuw paspoort aangevraagd en klikt meteen door om te reageren op een plan voor jouw wijk. Digitale participatie wordt voor inwoners dus toegankelijker, herkenbaarder en betrouwbaarder en voor de organisatie is het eenvoudiger in beheer.

Europa & Public Tech
Op dit moment lopen gesprekken met de Europese Commissie om OpenStad ook binnen de EU verder uit te rollen. Kortom, OpenStad is een echte innovatie in PublicTech en gaat de komende jaren de band tussen overheden en inwoners verder versterken. Draad ontwikkelt open source, digitoegankelijk en veilig. Met meer dan 150 succesvolle participatieprojecten staat OpenStad als een huis wordt er gebouwd aan een gezonde democratie en het vertrouwen van inwoners in de overheid.

Lees meer op draad.nl/openstad

Sponsors

Logo FOV Logo Rabobank Logo Regio Foodvalley Logo Livinglab Logo Livinglab Logo Livinglab Logo valleibusiness Logo Mauritz Kazerne

Partners

Logo RCT

 

Logo PDR

 

Logo InnoConnect

 

Logo CHE

 

Logo VeluweVallei

Communicatie partner

Logo Van Munster Media